Plus d'options

Prononciation

Fréquence d'emploi : 

Attesté dans : 
NDBF
GBAHE

Variantes historiques ou dialectales attestées : 
1
Afficher les variantes

Formes fléchies : 
6
Afficher les formes fléchies

Définition :  Masquer la définition

1. V.g. Mont e go. Ober d'an toaz goiñ. 2. V.k.e. Koazhañ (boued). HS. diazezañ, treizhañ.

Exemples historiques : 
11
Masquer la liste des exemples

goañ

1499
Référence : LVBCA p84 (leuer comme la paste)

goï, goëiñ

1732
Référence : GReg pg fermenter (se fermenter)

goet

1732
Référence : GReg pg fermenter (se fermenter)

ar goell a ra goiñ an toaz, ar goell a laka an toaz da c'hoiñ

1732
Référence : GReg pg (le levain) fermente (la pâte)

ar boued a zeu da c'hoiñ e-barzh e poull-ar-galon, e poull-galon an den

1732
Référence : GReg pg (les viandes se) fermentent (dans l'estomac)

goiñ, ha parediñ ar boued gant ar goell eus a boull-ar-galon, ha gant an nerzh eus an dommder natur

1732
Référence : GReg pg digerer (cuire les alimens qu'on a pris)

goiñ

1850
Référence : GON.II pg gôi (Fermenter. Lever, en parlant de la pâte), gôadur, goell, gôuz, broutac'ha

goet

1850
Référence : GON.II pg gôi (Fermenter. Lever, en parlant de la pâte. Part.)

Ar boued a zeu da c'hoiñ e poull ar galon.

1850
Référence : GON.II pg gôi (Les aliments fermentent dans l'estomac).

N'eo ket goet a-walc'h an toaz.

1850
Référence : GON.II pog gôi (La pâte n'est pas assez levée).

A-hend-all, mat eo neveziñ a-wecho[ù] : ar spered a skuizh abred o pleal gant ar memes tra, evel ar c'horf o c'hoiñ bemde[z] ar memes boed.

1898
Référence : KZVR Supplément à la Croix des Côtes-du-Nord du dimanche 23 janvier, p.2

L'Office public de la langue bretonne

Réseaux sociaux